Examen recuperació 2n trimestre

SOLUCIONS

Exercici 1.

1.1. El traçat de l’AVE segueix el model de xarxa radial de comunicacions amb el centre a Madrid, igual com el traçat de la xarxa de carreteres nacionals i la xarxadel ferrocarril convencional [0,5 punt]. Els avantatges són la facilitat de comunicacions amb la capital de l’Estat, mentre que els inconvenients són les dificultats per a la comunicació entre ciutats situades en diferents radis de la xarxa [0,5 punt].

1.2. Lugo, Santander, Pamplona, Logroño, Soria, Salamanca, Ávila, Teruel, Jaén, Huelva i Cádiz, a més de les capitals provincials insulars.

Exercici 2. Les definicions podrien ser semblants a les següents:

  • agricultura intensiva: Agricultura que obté grans rendiments a partir de l’obtenció de diverses collites l’any en superfícies no gaire extenses, i que exigeix màd’obra i inversióde capital.
  • monoconreu: Agricultura especialitzada en un únic conreu, sovint amb l’obtenció de produccions elevades.

Exercici 3.

a) Les centrals que utilitzen la biomassa com a combustible produeixen CO2 i altres gasos i partícules contaminants de l’aire. L’estudiant podria fer esment també al fet que la contribució d’aquestes centrals a l’efecte hivernacle per la producció de CO2 pot ser contrarestada si és replanta la massa vegetal utilitzada com a combustible, ja que la vegetació absorbeix i fixa en els seus teixits el CO2 de l’aire i, per tant, el balanç entre emissió i absorció de CO2 s’equilibra. 

b) L’energia hidràulica es considera una energia neta, que no contamina i és renovable. En aquest sentit es pot considerar una energia sostenible. Algun estudiant pot fer esment al fet que la construcció de les centrals hidroelèctriques comporta un impacte ambiental elevat per la inundació de valls i els costos socials associats.

c) L’afirmació que l’energia nuclear no contribueix al canvi climàtic es pot considerar certa en la mesura que les centrals nuclears no produeixen CO2 ni cap altre gas d’efecte hivernacle en el procés de producció d’electricitat ja que utilitzen urani enriquit i no combustibles fòssils. En canvi, no es considera una energia sostenible, ja que l’urani no és un recurs renovable i el transport i emmagatzematge dels residus nuclears produïts a les centrals comporta un risc ambiental elevat. 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.