Ruta d’exili 2016-2017

El projecte Ruta d’exili el vam iniciar el curs 2015 – 2016.

Consisteix en un treball transversal en la què intervenen les matèries de ciències socials, Ètica, català, castellà i francès. El realitzen els i les alumnes de 4t de l’ESO a través de la matèria d’Ètica amb la lectura a l’aula del llibre: Montellà, Assumpta: La maternitat d’Elna. Ed. Ara Llibres.

Es tracta d’una matèria d’una hora setmanal. A classe es va llegint el llibre i contextualitzant la història que relata a través d’explicacions de la professora,  vídeos, power point, pel·lícules, premsa, debats, etc. i una sortida amb els alumnes de 4t d’ESO seguint, en part,  el camí  que van fer els republicans a la fi de la Guerra Civil camí de l’exili.

Aquesta sortida la realitzem, sempre que es pot, el dia 27 de gener, dia en què les tropes franquistes van entrar a Mollet del Vallès.  Ens acompanya l’autora del llibre, Assumpta Montellà. Visitem els espais que descriu el llibre com són: el camp d’Argelers, el cementiri dels republicans espanyols i catalans, la maternitat d’Elna i, finalment, la tomba d’Antonio Machado a Colliure.

Curs 2015-2016

Publicat a la revista de l’institut:

 “El passat 27 de gener de 2016, els alumnes de 4t de l’ESO de l’institut Aiguaviva van realitzar una sortida a França. Aquesta sortida es va realitzar en el marc curricular de les assignatures d’Ètica, ciències socials, castellà i francès.

A partir de la lectura del llibre d’Assumpta Montellà, La Maternitat d’Elna, a l’àrea d’Ètica, els alumnes s’han endinsat en el coneixement de la història dels demòcrates republicans que en acabar la Guerra Civil espanyola (18 juliol 1936 a 1 d’abril de 1939) es van veure obligats a marxar cap a l’exili.

Ens va acompanyar l’autora del llibre que els va explicar les circumstàncies que la van dur a endinsar-se en la recerca d’aquesta impressionant història protagonitzada per la jove suïssa, Elisabeth Eidenbenz, que va salvar la vida a 597 nens d’una mort segura, al camp de refugiats d’Argelers, entre el 1939 i 1944.

Van començar visitant  la Maternitat d’Elna, antic palauet que en acabar la Guerra Espanyola, la Creu Roja va encarregar a la mestra i infermera Elisabeth Eidenbenz la posada en marxa d’un centre d’acollida per a dones embarassades, la majoria catalanes, recloses als camps de concentració francesos.

Camp d’Argelers

A la platja d’Argelers es van agafar de les mans i van fer un minut de silencia en record de les víctimes del camp. Va ser un moment molt emotiu. Com deia Walter Benjamin, va ser un instant en què, es van fer presents els absents.

En acabar ens vam traslladar al cementiri del republicans morts al camp. Després ens vam dirigir cap a  Colliure per visitar la tomba del poeta Antonio Machado.

Tomba d’Antonio Machado a  Colliure

Allà, els alumnes van recitar poemes seus  enmig d’un recolliment i emoció que va fer     que la seva poesia adquirís tot el  sentit vital de la seva obra.

Finalment, els alumnes van disposar de temps lliure per visitar el bonic poble costaner de Colliure i practicar el francès.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.