Obres PAU Modernisme / Realisme

El modernisme


El Modernisme és un moviment cultural que es produeix a Europa a finals del segle XIX i principis del XX. Malgrat que aquest moviment cultural de recerca de noves formes i expressions afecta a totes les manifestacions de l’art i el pensament, és en l’arquitectura i les arts plàstiques on es mostra amb ple sentit.

CONTEXT:


Catalunya el Modernisme té unes dimensions i una personalitat especial que fa que puguem trobar manifestacions per tot arreu de la geografia catalana i en edificacions de molts diversos tipus: fàbriques, cooperatives agrícoles, ateneus, mercats i habitatges. El moment històric és idoni, creixement econòmic i reafirmació nacional.

L’agricultura s’orienta cap a l’exportació (vi, fruits secs), la indústria en general, i la tèxtil en particular, viu un moment expansionista, també el comerç i les finances en general gaudeixen d’excel·lent salut a les grans ciutats del país, en especial Barcelona, on se’ls hi ha quedat petit el cinturó medieval de les muralles i han iniciat la seva expansió urbanística amb els plans d’eixample.


Aquesta situació a Catalunya contrasta amb un moment especialment pessimista a
Espanya, on la pèrdua de les darreres colònies americanes posa en crisi el concepte de l’Estat espanyol i manifesta de forma meridiana l’anquilosament de les estructures de l’estat i la manca de modernitat en l’economia i la societat espanyoles.


L’
arquitectura modernista a Catalunya significa:

 • la modernització de les tècniques de construcció (ús del ferro en les estructures, utilització dels elements prefabricats)

 • conservar elements tradicionals (construccions amb totxo vist) i enllaça amb l’estil gòtic amb el que guarda un cert paralel·lisme.

 • una arquitectura decorativa, integradora en l’edifici de totes les arts plàstiques.

Els arquitectes són sovint decoradors també d’interiors i dissenyen tots els detalls: el mobiliari, la marqueteria, les vidrieres, els mosaics, la forja, etc. Hi ha una reivindicació de les artesanies en un moment de domini industrial. TRETS GENERALS de l’estil modernista podem definir:

 • el predomini de la corba sobre la recta

 • l’asimetria

 • el dinamisme de les formes

 • el detallisme de la decoració en la recerca d’una estètica per se

 • l’ús freqüent de motius vegetals i naturals

 • les figures de dona.


  CRONOLOGIA exacta del Modernisme a Catalunya és difícil i sempre convencional. Podem situar-lo entre l’any 1888, any de l’Exposició Universal de Barcelona i el 1906, amb un epíleg fins l’any 1926, data de la mort d’en Gaudí.

PALAU DE LA MÚSICA CATALANA

CASA MILÀ O PEDRERA

ELS PRIMERS FREDSELS PRIMERS FREDS

LA VICARIA, FORTUNY

COMENTARI LA VICARIA

COMENTARI LA PEDRERA by Alexia

Aquesta entrada ha esta publicada en Obres PAU catalanes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.