Solucions als exàmens

 

EXAMEN I – Relleu, clima i vegetació d’Espanya i de Catalunya

1. L’alumne ha de presentar i descriure el mapa, segons la fitxa Comentari de mapes: tipus de mapa (mapa topogràfic i temàtic alhora), abast temporal i espacial del mapa, tema (costes de Catalunya), elements gràfics utilitzats (dos intervals per distingir els dos tipus de costes, tints hipsomètrics per identificar l’altitud) i descripció de les dades representades per aquests elements gràfics (fent servir punts cardinals i elements del relleu).

2. La definició de Catalunya com a regió passadís fa referència a la presència dels Pirineus, que bloquegen el pas entre la Península Ibèrica i la resta del continent europeu, i al pas que s’obre per la zona litoral i, tot i que històricament menys important, per alguns ports de muntanya. La definició de Catalunya com a laberint fa referència a la complexitat i a la distribució aparentment caòtica del seu relleu.

3. Cal fer esment del predomini de paràmetres climàtics típicament mediterranis i dels 5 diferents tipus de climes que hi ha a Catalunya, tot i que segons algunes descripcions es podria acceptar una clasificació reduïda a 4 tipus. La descripció s’ha de fer en relació amb els elements del relleu. Els factors que hi influeixen són la proximitat de la Mediterrània, l’impacte de les depressions atlàntiques o mediterrànies i el predomini del temps anticiclònic, la forma i el relleu de les serralades, la distància a la costa i l’altitud.

 

EXAMEN II – Problemes ecològics i riscos naturals

1. Després de presentar el text i fer esment del tema principal, s’ha de relacionar amb la contaminació atmosfèrica als grans espais urbans, en aquest cas, a la zona metropolitana de Barcelona, que s’ha de descriure breument (paràmetres del problema, elements contaminants, causes i impactes de les diferents activitats humanes). En relació amb les mesures preses per combatre’l, s’ha de parlar de la reducció d’emissions (disminució i restriccions del tràfic -peatges, zones de baixes emissions, etc.-, millores tecnològiques, obstacles als vehicles privats, etc.) i de les alternatives plantejades (vehicles elèctrics, desenvolupament del transport públic -aspecte que tracta el text-, etc.).

2. Són zones de restricció de circulació de vehicles segons les seves característiques d’emissions de gasos i partícules contaminants. Pel que fa al seu funcionament cal esmentar els tipus de vehicles afectats, el sistema de vinyetes, la progressió temporal de les restriccions i l’agreujament de les mesures en casos d’episodis ambientals.

3.Els fenòmens naturals estan relacionats amb la dinàmica pròpia dels elements naturals, per exemple la pluja, el vent, les ones, etc. El risc natural és una percepció humana de perill en estar exposat a algun fenomen natural que pot causar danys personals o materials. Riscos naturals associats a les característiques del clima mediterrani són les inundacions, les pedregades, els temporals de vent, etc. El corrector vetllarà perquè els dos riscos esmentats per l’estudiant siguin correctes. (PAU 2018)

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.