Examen Antic Règim + 1808-1974

Per preparar l´examen:

 • Guerra de Successió: Power web ( del llibre només mirar resum pg 22-23 – lo cal estudiar tota la unitat 1)
 • Característiques Antic Règim- Power web
 • La Cronologia del 1808-1874 – la podeu portar a l´examen
 • Unitat 2 ( mirar power Antic Règim, caract const 1812 al power )
 • Unitat 3 ( mirar power Antic Règim, de la unitat 2 – pgs 46-47- no cal llegir la resta de la unitat – resum al  power ) Tenir clar diferència isabelins, carlins ( pg 54-55 ) . Pg 62-63 : diferències dintre dels partits liberals.  Pg 68:  tenir clar pq a Espanya no va haver normalitat constitucional al llarg del segle XIX. Conèixer que va haver una crisi econ al 1866 i els motius. Pg 72-73 resum del tema.
 • Unitat 4: Conèixer els motius de la revolta de 1868. Característiques de la Constitució de 1869. Pg 84. Saber què són les quintes i la seva problemàtica. Saber els motius del fracàs de la Monarquia d´Amadeu de Savoia. Pg 88-89: saber els motius pels quals es va proclamar la I República i conèixer  les seves característiques i el motius del seu fracàs.
 • Unitat 5 i 6 no avaluables.
 • A l´examen hi haurà preguntes de vocabulari, alguna pregunta d´explicar i una pregunta d´anàlisi d´una font ( segons l´esquema ja explicat  )

Podeu mirar la sol.lució d´una de les preguntes de l´examen del curs 2018-19….

  • Solució examen del 1r trimestre curs 2018-2019
 
 

Solució Context examen 2021-22

 

 

 “Gran fou l’honra que mereixia la Nació Espanyola en escollir-me per ocupar el seu tron, honra tant més preuada per mi en oferir-se’m envoltada de les dificultats i els perills que comporta la tasca de governar un país tant pregonament pertorbat.
Conec que es va enganyar el meu bon desig. Dos anys fa que vaig cenyir la corona d’Espanya i Espanya viu en constant lluita, veient cada dia més llunyana l’era de pau i ventura que tant ardentment desitjo. 

 

Si fossin estrangers els enemics de la seva felicitat, llavors,davant d’aquests soldats tan valents com soferts, seria el prier en combatre’lsperò tots els que amb l’espasa, amb la pluma i amb la paraula agreugen i perpetuen els mals de la Nació són espanyolstots invoquen els dolç nom de la pàtriatots els barallen i lluiten pel seu bé, i entre el renou del combat, entre el confós, eixordidor i contradictori clamor dels partits, entre tantes i tan oposades manifestacions de l’opinió pública, és impossible encertar quina és la vertadera i, encara més important, trobar el remei per tants grans mals. L’he cercat àvidament dins la llei, i no l’he trobat. Fora de la llei, no ha de cercar-lo qui ha promès respectar-la. Ningú no atribuirà la meva decisió a la feblesa d’ànim.

 

 

Aquestes són, senyors diputats, les raons que em mouen a retornar a la Nació, i en nom seu a vosaltres, la corona que em va oferir el vot nacional, renunciant a ella per mi, pels meus fills i els meus successors. 

 

Discurs d’Amadeu I  renunciant a la corona espanyola, 11  de febrer de 1873

 

 
a) Descriviu el tipus de font i digueu de quin tipus es tracta
 
La font que analitzem és una font primària perquè és contemporania als fets. És un text, concretament un discurs d´Amadeu de Savoia al 1873 on auncia explica els seus motius per renunciar a la corona espanyola. Està dirigit als diputats i a tota la població perquè coneguin els motius i és de caràcter social i polític.
 
b) Indica el context i les dades que aporta la Font.
 
El text que analitzem correspòn a l´èpoc del sexenni revlucionari ( 1868-1874 ) durant el regnat d´Amadeu de Savoia ( 1871-1873 ) Al 1868 té lloc la revolta liberal anomenada la Gloriosa contra el regnat Isabel II que es veu obligada a marxar a l´exili. S´instaura un govern provisional- general Serrano– i es redacta la Constituió de 1869 que defineix Espanya com a monarquia parlamentària. Amadeu rep la proposta de ser rei però ha de fer front a problemes interns i disputes ( republicans, carlins, sublevacions colonials, corrupció, assasinats, etc) i a una crisi econòmica iniciada al 1866. Incapaç de resoldre els problemes legalment renuncia a la corona i comença la I República ( 1873-74 ) que heretarà els mateixos problemes. Al 1875 Alfons XII inicia el periode anomenat Restauració Borbònica.

c) Comenta dues idees que conté la font .

 1. Parla d´honra en ser escollit. Va ser escollit perquè a Espanya va haver una revolta liberal contra Isabel II- la Gloriosa – i la reina va haver d´exiliar-se. Amb el buit de poder i com la Const. del 1969 que es va redactar llavors deia que Espanya era una monarquia parlamentària. Ell va ser un candidat.
 2. Conec que es va enganyar el meu bon desig. Diu que ell venia com a monarca parlamentari però porta dos anys i hi ha molts conflictes interns: es refereix a conflictes carlins, republicans que no volen monarquia, borbons que no el volen… no hi ha ordre ni el deixen actuar amb justícia. Ell vol una pau que no existeix….
 3. Si fos una lluita contra l´estranger ell seria al capdavant però són conflictes interns i no tots amb armes també amb la ploma com diu : de crítiques polítiques i mals comentaris. Ningú mira perquè millori la situació sino pels seus propis interressos. No intenten pactar sino imposar les seves idees i ell és precisament el que no vol fer: no vol imposar res per les armes. No vol fer res fora de la llei, la constitutció.

Aquesta entrada ha esta publicada en La Crisi de l'Antic Règim. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.